Celý život sa na Tatry dívajú a nikdy v nich neboli

Celý život sa na Tatry dívajú a nikdy v nich neboli.

Deti z rómskej školy v podtatranskej obci Rakúsy, dostali na Medzinárodný deň detí úžasný darček. Výlet lanovkou na Skalnaté pleso. Pre mnohé z nich to bolo vôbec po prvý raz, kedy mohli navštíviť naše najkrajšie hory. To, že sa tak stalo práve vo sviatok všetkých detí, je už len čerešničkou na torte.

Nápad potešiť takýmto spôsobom deti vo svojej škole skrsol v hlave učiteľa Miroslava Suchého. Ten sa na vyučovaní pýtal svojich žiakov kde ešte nikdy neboli a chceli by tam ísť. Odpoveď bola jednoznačná – v horách! Pritom sa na ne celý život pozerajú z okien svojich skromných príbytkov v osade. “To, že sme v podtatranskej oblasti a naše deti ešte neboli v horách, ma donútilo zamyslieť sa nad tým, ako by sa to dalo spraviť. Pre rodiny týchto detí je aj pár eur na lanovku veľa. Taký výlet by si nikdy nemohli dovoliť,” hovorí učiteľ Miroslav Suchý. Preto si povedal, že to skúsi inak a začal mailovať s prosbou o pomoc s realizáciou výletu.

Informácia o rómskych deťoch, ktoré túžia navštíviť Tatry sa dostala až k občianskemu združeniu Tatry máme radi. To sa vo svojej činnosti zameriava najmä na edukáciu mládeže v oblasti ochrany a lásky k tatranskej prírode. “Veľmi nás teší, že sme mohli pomôcť dobrej veci. Deťom, ktoré sa na Tatry doposiaľ dívali len z diaľky, sme chceli ukázať to najkrajšie, čo na Slovensku máme. Veríme, že v nich návšteva Tatier zanechá pozitívny vzťah k prírode, ktorý si so sebou ponesú do dospelosti,” vysvetľuje predsedkyňa združenia, Diana Migaľová Baschierová.

Deti si výlet naozaj užili. A nebola to len tatranská príroda, čo ich očarilo, ale aj cesta lanovkou na Skalnaté pleso. Niektoré mali z výšky obavu, ale každé z nich to hrdinsky zvládlo a vo finále boli očarené nádherným výhľadom a ponorámou, v ktorej hľadali svoju rodnú obec – Rakúsy.

Ako povedal predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts, a.s., Igor Rattaj,: “Urobiť deťom pekný deň výletom na lanovke, je najlepšia cesta ako priniesť radosť do Tatier. Obzvlášť v prípade ako je tento – kedy podtatranské deti, tieto naše hory vlastne ani nepoznajú. Je mnoho rodín, ktoré naozaj žijú v tesnej blízkosti Tatier, a napriek tomu v nich ešte neboli.”

Dvadsaťštyri žiakov, ktorí absolvovali výlet, dostali tento darček ku Dňu detí ako odmenu za dobrý prospech a správanie. Počas celého tatranského dobrodružstva ich sprevádzal známy ochranár, horolezec, ale hlavne “svišťológ” Pavel Ballo. Ten deťom porozprával množstvo zaujimavostí zo života svišťov a kamzíkov. Vysvetlil im prečo je dôležité tieto zvieratá chrániť a ako sa treba v horách správať, aby sme nevyrušili zver a neohrozili prírodu. “Najviac sa zaujímali o zvieratá, ako je možné, že tu môžu prežiť v tejto krutej alpínskej zime. Sú to veľmi zvedavé deti a som rád, že som im mohol sprostredkovať niečo zo svojich skúseností,” s úsmevom vysvetľuje “svišťológ” Ballo. 

Svište sa im síce tentoraz nepodarilo zazrieť, no napriek tomu boli z Tatier nadšené. Najväčším prekvapením pre deti bol fakt, že prvého júna sa na Skalnatom plese dá nájsť ešte sneh. Ani chvíľu preto neváhali, a len čo ich “svišťológ” Ballo vyzval k letnej guľovačke, ochotne ho zguľovali. Pocity celej triedy vystihla žiačka Justínka: “Veľmi rada sa na Tatry dívam a predstavovala som si, že raz do nich pôjdem, ale ani som nedúfala, že sa mi to splní práve dnes.”