Za prvý výlet v Tatrách rovno do hladomorne

Vedeli ste, že prvá písomná zmienka o návšteve Tatier pochádza spred 457 rokov? V tom čase sa majiteľka hradu v Kežmarku vydala na prvý známy výlet do Tatier. Spravila ale osudovú chybu. Išla bez manžela.

 

Beata Laska. To je meno ženy, ktorá uskutočnila historicky prvý výlet do Vysokých Tatier. Pôvodom bola Poľka. „Poliak Albert Lasky bol v tom čase majiteľom kežmarského hradu. Bol to ani nie 30-ročný vzdelaný, svetaznalý mladík, ktorý zdedil vlastnosť predkov – mrhanie peňazí. Nevedno ako sa dopočul o pani Beate, ale ich stretnutia poznačilo vzájomné porozumenie. Beata, ktorá sa blížila k päťdesiatke, uverila medovým rečiam prešibaného mládenca a podala mu svoju ruku k spoločnému životu,“ hovorí historička Nora Baráthová.

Archív Kežmarský hrad
Archív Kežmarský hrad

Kto ju sprevádzal?

Beate hneď pri príchode do Kežmarku učarovala blízkosť Tatier. Márne sa ale snažila manžela presvedčiť, aby ju do nich sprevádzal. „Albert mal iné záujmy, na jeho kežmarskom hrade sídlili anglickí alchymisti, ktorí mu sľúbili vyrobiť zlato, striebro, drahokamy i kameň múdrosti. A tak sa pani Laska vybrala do Tatier len v spoločnosti kežmarských mešťanov,“ vysvetľuje Baráthová. Kto presne ale Beatu do hôr sprevádzal ešte dnes nie je tak celkom jasné. „Iba mešťania? Neboli to náhodou učitelia známej kežmarskej školy, ktorú už v tomto období pre jej vysokú úroveň navštevovali žiaci z celej strednej Európy? V škole bol bohatý sortiment vyučovacích predmetov, prednášali sa aj prírodné vedy, a tak niediv, že učitelia spolu so svojimi študentmi chodili do Tatier botanizovať a zbierať minerály,“ dodáva historička.

Zamurovaná v hladomorni

To, čo sa dnes považuje za normálne, a teda vydať sa na výlet do Tatier s kýmkoľvek, bolo v tých časoch trestuhodné. Odvaha vydať sa na výlet bez manžela ju stála život. Jej muž Albert totiž už dlho rozmýšľal ako sa o 20 rokov staršej manželky zbaviť a získať jej majetky. „Beatin výlet mu prišiel veľmi vhod a využil ho ako príklad nemravnosti. Keďže sa proti nej previnila, manžel ju dal zamurovať do miestnosti hladomorne, kde mala jedným okienkom výhľad na Tatry a druhým okienkom sa jej podávala strava. Väznená bola prakticky až do svojej smrti a Albert Lasky jej majetok rozmrhal natoľko, že prišiel aj o kežmarský hrad,“ dodáva Baráthová. Ako historička na záver dodáva, cieľom Beatinho výletu bolo Zelené pleso v Doline Bielej vody. „Je potrebné spomenúť, že jej výlet je v histórii tatranskej turistiky považovaný za prvý oficiálny výlet do Vysokých Tatier.“