Zoznámte sa s maskotmi

Dvaja parťáci s neľahkou minulosťou sa stali symbolmi tatranských zvieracích turistov.
Ich vytrvalosť, radosť z turistiky a láska k horám môžu byť príkladom aj pre mnohých ľudí.
Arthur a Merlin, vitajte v rodine Tatry máme radi!

Arthur má 2 roky a výzorom pripomína border kóliu. Ťažko povedať čím je naozaj, všetci jeho súrodenci totiž vyzerajú úplne inak. Ako hovorí jeho majiteľ Marek Ihnačák: “Vždy sa mi vzhľadovo páčili border kôlie a Arthur sa na ňu trošku podobá, no ako sa hovorí, je to čistokrvná podtatranská zmes…”  Tento pes a jeho človek  sa stretli vďaka OZ Cesta za domovom. Ako malé šteniatko bol spolu s piatimi súrodencami a mamou odobratý z nevhodných podmienok blízkej osady. Bol najmenším zo šteniat.  Akoby už to nebola dosť zlá prognóza pre jeho prežitie, ešte ho aj privalila doska, čo ho takmer stálo život. Našťastie sa veterinárom podarilo oživiť ho.  Už tu sa prejavil ako obrovský bojovník. Po úraze sa dostal do dočasnej opatery k dobrovoľníčke z útulku a odtiaľ k súčasnému majiteľovi, ktorý pokračoval v starostlivosti o nedôverčívé šteniatko. “Odmalička bol, a stále je, na mňa strašne naviazaný a voči druhým ľuďom bol trochu nedôverčivý, ale každým dňom sa to zlepšuje aj vďaka Merlinovi” hovorí Marek. Okrem svojho majiteľa Arthur nekonečne milujem vodu, najradšej leží až po uši v akejkoľvek mláke. 

Ideálny svet podľa Arthuta: Voda a loptičky, to je to čo (okrem svojej svorky) k šťastiu potrebuje.

Merlin, bude mať v lete rok. Rovnako ako jeho starší “brat”, aj on je čistokrvnou podtatranskou zmesou. Ich osudy boli tiež veľmi podobné. Vďaka všímavým ľuďom, ktorí spozorovali pobehovať po uliciach fenu husky so zapálenými mliečnymi žľazami, sa neskôr našli aj jej šteniatka. Všetci boli následne odobratí z nevhodných podmienok a začal sa proces hľadania nového domova. Merlin mal byť u Mareka umiestnený len dočasne. Aj to s obavou, či nového návštevníka Arthur doma príjme. Ako hovorí ich majiteľ: “Zo začiatku bol naňho Arthur trochu nevrlý ale veľmi rýchlo sa skamarátili a dnes si neviem predstaviť, že by mali byť niekedy odlúčení. A preto bolo jasné, že Merlin v našej “svorke” ostáva.” Merlin je veľkým milovníkom paličiek, kríkov a húštin, v ktorých sa rád schováva. 
 
Ideálny svet podľa Merlina: Bežať s palicou v tlame krížom cez húštinu rovno do pánovej postele. Lebo práve tam sa najlepšie relaxuje po túre.
Obaja naši maskotsa  radi naháňajú a milujú turistiku. Mladší Merlin má viac dôvery k ľuďom a postupne to učí aj Arthura. Arthur zas Merlina vychováva a udržiava ho vo svojej blízkosti, keďže husky krv, ktorú má v génoch ho predurčuje k častým potulkám a veľkým prieskumným dobrodružstvám.
 
Mať doma dvoch mladých aktívnych psíkov je pre človeka často náročné. Aj preto s nimi Marek trávi mnoho času v prírode: “Turistika je pre nás najväčšou záľubou a najlepší ssom ako nabrať energiu a zároveň sa aj unaviť.  Keďže sú obaja mladí, zo začiatku som dával pozor na to, aby som ich veľmi nezaťažoval a trasy som vyberal dôkladne podľa veku a námahy.” hovorí Marek a vyratúva miesta, ktoré spolu už navštívili:  “Pravidelne chodíme na Sliezsky dom, Zelené pleso, Hrebienok boli sme dvakrát na Kráľovej holi, z toho raz aj s Merlinom keď bol ešte fakt malinký a musel som ho aj nosiť…Boli sme aj na Štrbskom a Popradskom plese…“
 
Ich najdlhšia trasa merala asi 35km. Toto leto si kladú ešte vyššie ciele a plánujú sa pustiť do náročnejších trás. “Veľmi sa teším na budúcu zimnú sezónu keď začneme sskialpom,” dodáva hrdý majiteľ. 
 
My sa zas tešíme na to, ako sa s Merlinom a Arthurom stretneme pri fotení kalendára na rok 2023 a možno aj na spoločných potulkách Tatrami. A samozrejme s nimi počítame aj na našich priravovaných podujatiach.